Varză acră călită

Ingrediente:

  • 1 varza murata potrivita ca mărime (aproximativ 1kg)
  • o ceapă mare
  • 2 linguri mari cu untură (de porc, rață, gâscă) sau 3 linguri cu ulei de floarea soarelui
  • coaste de porc afumate bine (scarita)
  • o lingură cu boabe de piper
  • 3-4 crenguțe de cimbru (sau o linguriță de cimbru uscat)


Varză acră călită
Varză acră călită

Varza o spălăm așa întreagă, o scurgem bine și apoi tocăm fideluță. 
Dacă e prea sărată, o spălăm așa tocată în câteva apeși o scurgem bine.

E timpul să pornim cuptorul, să se încălzească – foc mediu – 180 de grade.

Punem o lingură cu untură într-un tuci sau o cratiță mare să se-nfierbânte și adăugăm ceapa tocată mărunt. Când începe să miroasă adăugăm varza, cealaltă lingură cu untură și amestecâm bine. Acoperim și lăsăm să se călească 15 minute, amestecând de 2-3 ori. Oprim focul și potrivim de sare daca mai e nevoie. Adăugăm în oală o lingură de piper boabe și carnea afumată. 
Amestecăm și nivelăm suprafața.  Punem deasupră și crenguțele de cimbru și trimitem varza la cuptor.