Ingrediente:
- 1 varza murata potrivita ca mărime (aproximativ 1kg)
- o ceapă mare
- 2 linguri mari cu untură (de porc, rață, gâscă) sau 3 linguri cu ulei de floarea soarelui
- coaste de porc afumate bine (scarita)
- o lingură cu boabe de piper
- 3-4 crenguțe de cimbru (sau o linguriță de cimbru uscat)
Varză acră călită |
Varza o spălăm așa întreagă, o scurgem bine și apoi tocăm fideluță.
Dacă e prea sărată, o spălăm așa tocată în câteva apeși o scurgem bine.
E timpul să pornim cuptorul, să se încălzească – foc mediu – 180 de grade.
Punem o lingură cu untură într-un tuci sau o cratiță mare să se-nfierbânte și adăugăm ceapa tocată mărunt. Când începe să miroasă adăugăm varza, cealaltă lingură cu untură și amestecâm bine. Acoperim și lăsăm să se călească 15 minute, amestecând de 2-3 ori. Oprim focul și potrivim de sare daca mai e nevoie. Adăugăm în oală o lingură de piper boabe și carnea afumată.
Amestecăm și nivelăm suprafața. Punem deasupră și crenguțele de cimbru și trimitem varza la cuptor.