Gulaș secuiesc |
- 600 g. carne de porc (pulpa)
- 2 linguri mari untura sau 6,7 linguri ulei
- 2 cepe potrivite
- 3, 4 catei de usturoi
- 1 lingura boia dulce de ardei
- 250 ml. apa calda
- 2 linguri pasta de ardei
- 300 g. cartofi
- 1 morcov
- 100 ml. bulion
- 1 ardei iute
- 1 lingurita chimen sau 1 foaie de dafin
- smantana (optional)
Se taie carnea cubulete. Ceapa se curata si se toaca mare. Se incalzeste untura sau uleiul in oala. Se pune carnea si se prajeste, amestecand des. Cand e rumenita, se scoate intr-un vas si se acopera cu un capac.
In untura ramasa se caleste ceapa si usturoiul taiat feliute, se condimenteaza puternic cu sare si piper si se adauga boiaua. Se adauga pasta de ardei , se pun bucatelele de carne prajita si se toarna imediat apa calda, pentru ca boiaua sa nu se arda. Se acopera oala cu un capac si se lasa la fiert cca. 30 de minute.
Pentru o aromă mai puternică, chimenul se prăjește puțin.
Cand carnea e aproape fiarta, se adauga cartofii taiati in doua sau in patru, in functie de marimea lor. Se toarna bulionul si vinul si se mai lasa la fiert 20-25 de minute, sau pana cand se inmoaie cartofii. Se mai adauga apa, fierbinte, daca e cazul. Se pune chimenul, daca nu vreti sa-l simtiti in mancare, intr-un tifon, se leaga si se baga in oala peste celelalte ingrediente (cand gulasul e gata, se scoate chimenul). Daca va place mai mult aroma dafinului, folositi o frunza de dafin.
La final, se adauga ardeiul iute, taiat in bucatele (scoateti-i samburii, daca nu vreti sa fie prea picant) si se lasa sa seta sub capac 10-15 minute, pentru ca aromele sa se imprieteneasca