Sarmale de post



meniul zilei

Ingrediente necesare:
4-5 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 mana cu stafide
8 ciuperci champignon mari
3 morcovi mari
1 praz (numai partea alba)
sare, piper negru macinat
1 cana cu orez alb
2 cepe galbene tocate marunt
1 radacina de telina de 100 de grame (data pe razatoare)
2 verze murate mici
2-3 frunze de dafin
1 litru de suc de rosii.

Mod de preparare:
Frunzele de varza se desprind si li se taie, cu ajutorul cutitului, partile mai tari. Se dau deoparte frunzele bune. Se caleste ceapa (tocata marunt). 
Se adauga morcovii, apoi orezul, stafidele, telina, ciupercile taiate marunt, se varsa jumatate din sucul de rosii. Se lasa mai multe minute pe foc, mai exact, pana ce orezul aproape se fierbe si scade de tot sucul. Se adauga sare, piper negru macinat.

meniul zilei
Se ia amestecul si se pune pe cate o frunza de varza si se impacheteaza bucata cu bucata. Se procedeaza asa pana ce se termina amestecul. Se pun intr-o oala sarmalele care se fierb in sucul de rosii ramas, se completeaza cu varza murata tocata si frunzele de dafin. Se lasa la fiert sarmalele.

Sarmalele trebuie sa fie bine acoperite de lichid pentru ca orezul il va absorbi in timpul fierberii.Verificati din cand in cand si daca lichidul scade, mai adaugati pana le acoperiti din nou.

Fierbem sarmalutele pe foc foarte mic aproximativ 2 ore, dupa care le servim alaturi de putina samantana de post sau iaurt de soia.

Acestea se pot servi cu mamaliga calda.