Fasole cu ciolan |
Reţeta originală de fasole cu ciolan a fost creată de bucătării din armată şi este considerată de soldaţi cea mai gustoasă mâncare de la popotă. Aceasta se pregăteşte în cantităţi mari, într-un cazan, şi se serveşte cu murături şi neapărat cu un pahar de ţuică alături.
Ingrediente
1 kg de fasole fiartă
ciolan afumat cu os sau fără os
ulei
o ceapa
o lingura de bulion
putin cimbru
o foaie de dafin
sare
piper
Mod de preparare
Fasolea se ţine în apă cu sare de seara până dimineaţa. Apoi se spală în mai multe ape şi se pune la fiert în apă caldă. După ce dă câteva clocote, se varsă apa şi se pune altă apă fierbinte. Operaţiunea se mai repetă o dată.
Se adaugă ciolanul spălat bine şi se lasă să fiarbă circa două ore. Când este aproape fiartă carnea şi fasolea, se depărtează carnea de pe os (nu e obligatoriu), se adaugă o ceapă tocată şi călită, un pahar de suc de roşii, o frunză de dafin, sare, piper. Totul se lasă să fiarbă până scade sosul.
Fasolea cu ciolan afumat se serveşte alături de o salată de murături tradiţionale.