Meniul Zilei - Ciorbă de Burtă |
1 kg burtă prefiartă
1 rasol de vită sau 2 picioare de porc
2 morcovi
2 cepe
2 gogoşari din oţet
1 rădăcină pătrunjel
1 căpăţână usturoi
2-3 gălbenuşuri crude
3-4 linguri cu oţet de vin
1 cană smântână
4-5 fire de pătrunjel verde
1-2 ardei iuţi
piper
sare
Mod de preparare:
Speli bine burta cu apă călduţă, o laşi să se scurgă, apoi o pui la fiert cu rasolul de vită sau de porc. După ce iei spuma, laşi să fiarbă, la foc potrivit, 10 minute.
Între timp, cureţi morcovii, cepele şi rădăcina de pătrunjel, le tai felii şi le pui la fiert. Sărezi şi laşi să fiarbă în continuare 20-25 de minute, apoi scoţi legumele şi rasolul. Când burta este aproape fiartă (intră uşor furculiţa), adaugi gogoşarii din oţet tăiaţi feliuţe subţiri. Iei oala de pe foc să se răcorească.
Amesteci într-un castron smântâna cu gălbenuşurile şi torni peste ea câte un polonic de zeamă ca să se încorporeze bine şi să ajungă la temperatura ciorbei. Când ciorba s-a mai răcit un pic, adaugi amestecul de ouă şi smântână, dar şi usturoiul dat prin răzătoarea mică. Condimentezi cu sare, piper şi torni oţet după gust.
Serveşti ciorba de burtă originală ardelenească cu ardei iute.