Ciorba de văcuță |
500 gr rasol de vita cu os
500 gr rasol de vita fara os
1 ceapa mare
2 cartofi
Legume de tot felul:
1 radacina patrunjel
1 felie telina
varza alba
conopida
2 rosii
100 gr mazare
150 ml bulion
3 linguri suc de lamaie
cateva fire de verdeata (leustean, patrunjel sau tarhon)
4 lingurite sare
3 linguri ulei
Preparare
Se pune rasolul cu os intr-o tava si se coace in cuptor timp de 35 minute la 240C. Se taie rasolul fara os cubulete si se pune langa rasolul cu os si se mai coace 15 minute.
Carnea coapta se pune intr-o oala incapatoare si se acopera cu 4 l apa rece. Se aduce la fierbere, apoi se da focul la mic si se lasa la fiert, clocotind doar usor, timp de 2.5 ore. Spumati supa. Carnea coapta asigura un gust mai intens supei si in plus nici nu va face decat foarte putina spuma cat fierbe. Fiertul la foc mic va asigura o supa clara, transparenta. Cam dupa 2 ore de fiert adaugati 2 lingurite de sare in supa.
In acest timp se taie cubulete mici zarzavatul (ceapa, morcovii, radacina de patrunjel si telina). Se calesc apoi in uleiul incins pana ceapa se inmoaie.
Cand carnea e fiarta bine, se scoate rasolul cu os, se da jos carnea de pe os si se taie cuburi. Adaugati carnea inapoi in supa.
Se adauga zarzavaturile calite in oala cu carne.
Se desface conopida buchetele, cartofii se taie cuburi si varza patratele. Se adauga si ele in oala plus inca 1 lingurita de sare si se mai fierbe totul cca 30 minute, la foc mediu, fara sa clocoteasca, pana conopida si cartofii sunt fierti (dar nu moi!).
Se adauga rosiile taiate cubulete (le puteti decoji daca doriti; puteti folosi rosii din conserva), mazarea si bulionul. Se mai fierbe totul inca 10 minute.
Stingem focul si gustam ciorba de sare. Apoi acrim ciorba cu suc de lamaie (sare de lamaie, suc de pe ardei iuti murati sau bors) dupa gust. Adaugam in ciorba de vacuta verdeata tocate marunt.
Ciorba de vacuta se serveste simpla, cu smantana sau cu ardei iute.