Piftia de porc, numită si răcitură sau aitură (de la usturoi), este dintre cele mai iubite aperitive. Oo adevărată piftie de porc este simplu de realizat, dar necesită timp şi răbdare pentru a obţine rezultate de calitate.
Ingrediente necesare:
3 picioare de porc (partea de la ultima articulaţie în jos)
2 cepe mari
3 morcovi
3 foi de dafin
1 căpăţână de usturoi
piper boabe
sare
Preparare:
Pârliţi bine partea cu şorici a picioarelor.
Puneţi carnea la fiert într-o oală cu aproximativ 8 litri de apă rece.
Fierbeţi la foc mic, spumind des, pentru a păstra supa clară, timp de aproximativ 2-2,5 ore, până când carnea se desprinde de pe os.
PONT: fierbeți fară a acoperi oala
Lăsaţi la rece până a doua zi.
Puteţi face piftia şi într-o singură zi, cu condiţia să o degresaţi în timpul fierberii. În unele gospodării grăsimea de la suprafaţă se înlătură doar înaintea servirii.
Luaţi untura de la suprafaţă cu o lingură.
Puneţi din nou la fiert la foc mic.
Adăugaţi ceapa spălată dar cu tot cu coajă – să dea o culoare plăcută aspicului – morcovii curăţaţi, foile de dafin şi boabele de piper şi mai fierbeţi aproximativ 45 de minute.
Curăţaţi şi pisaţi usturoiul şi adăugaţi-l în supă.
Scoateţi carnea cu o spumieră şi lăsaţi-o la răcit.
Strecuraţi supa şi săraţi-o uşor.
Desfaceţi carnea şi aranjaţi-o în vase mici pentru porţii individuale sau în unele mari.
Turnaţi aspicul peste.
Păstraţi la rece până în momentul servirii.
Piftia se serveşte rece, direct din vasul în care a fost montată sau răsturnată, presărată cu boia de ardei, sare şi piper. E ideală alături de hrean cu smântână şi oţet.
Piftie de porc sau răcitură |
3 picioare de porc (partea de la ultima articulaţie în jos)
2 cepe mari
3 morcovi
3 foi de dafin
1 căpăţână de usturoi
piper boabe
sare
Piftie de porc sau răcitură |
Pârliţi bine partea cu şorici a picioarelor.
Puneţi carnea la fiert într-o oală cu aproximativ 8 litri de apă rece.
Fierbeţi la foc mic, spumind des, pentru a păstra supa clară, timp de aproximativ 2-2,5 ore, până când carnea se desprinde de pe os.
PONT: fierbeți fară a acoperi oala
Lăsaţi la rece până a doua zi.
Puteţi face piftia şi într-o singură zi, cu condiţia să o degresaţi în timpul fierberii. În unele gospodării grăsimea de la suprafaţă se înlătură doar înaintea servirii.
Luaţi untura de la suprafaţă cu o lingură.
Puneţi din nou la fiert la foc mic.
Adăugaţi ceapa spălată dar cu tot cu coajă – să dea o culoare plăcută aspicului – morcovii curăţaţi, foile de dafin şi boabele de piper şi mai fierbeţi aproximativ 45 de minute.
Curăţaţi şi pisaţi usturoiul şi adăugaţi-l în supă.
Scoateţi carnea cu o spumieră şi lăsaţi-o la răcit.
Strecuraţi supa şi săraţi-o uşor.
Desfaceţi carnea şi aranjaţi-o în vase mici pentru porţii individuale sau în unele mari.
Turnaţi aspicul peste.
Păstraţi la rece până în momentul servirii.
Piftia se serveşte rece, direct din vasul în care a fost montată sau răsturnată, presărată cu boia de ardei, sare şi piper. E ideală alături de hrean cu smântână şi oţet.