Paine cu Untura, Pita cu Unsoare sau Zsíros Kenyér

Nu, nu e nicio greșeală.
meniul zilei - Paine cu Untură
Paine cu Untura, Pita cu Unsoare sau Zsíros Kenyér
Poate ca nu mai este la moda, poate ca niciodata nu a fost sau va fi. Dar nu cred ca exista om care sa nu fi mancat macar o data in viata o felie de paine cu untura…macar la petreceri! 

Dacă susținătorii unei alimentații sănătoase sustin ca este o batjocură, eu totuși ii încurajez pe toți să se simtă liberi, să indrazneasca sa mănânce, uneori, o felie de paine cu untura.

Desigur, știm exact că pe vremuri, in fiecare camara se găsea o putina cu untură, in cel mai rau caz grasime in care s-a gatit, iar in cel mai bun caz untura adevarata din jumari.


Astăzi , aproape ca putina in cele mai multe gospodării a devenit inutila. 

In urma revoluției culinare, untura a devenit copilul vitreg, loc ocupat aproape peste tot de uleiurile vegetale sau de unt (din fericire in locul margarinei). 

Din ce in ce mai rar sunt gospodinele care topesc singure slanina, astfel viata multora dintre noi este privata de gustul jumarilor delicioase de casă, care, pentru cunoscatori (gurmanzi) e un adevărat festin culinar .

Cei mai multi - chiar dacă nu utilizați untura deloc la gatit – puteti gasi in magazine untura presata la rece, pre-amabalata, dopata din geau cu aditivi alimentari.

Aceasta, fără îndoială este buna pentru prajit cartofi sau carne, dar nu este totusi ceea ce trebuie si ar trebui să fie folosita doar în ultimă instanță. 

Dacă nu avem chef sau timp sa preparam noi insine untura, rămâne totusi posibilitatea sa o procuram la măcelariile clasice sau în piață. 

Desigur, pe pâine nu numai untura de porc o putem unge, ci si cea de gasca sau de rata e la fel de gustoasa (fara indoiala ca ficatul de gasca prajit in propria-i grasime -foie gras - este foarte fin).
In fine, cine vrea, poate obține untura fara nicio problema si o poate păstra în frigider pentru o lungă perioadă de timp. 

In ceea ce priveste pâinea, musai sa fim consecventi si sa nu facem compromisuri.
Untura se potriveste cel mai bine cu pâine albă proaspătă. Punct. Nu cu graham sau alte specialitati.

Dacă avem untura de buna calitate, aceasta nu trebuie condimentata excesiv: doar un pic de sare, putin piper proaspat macinat si baia de ardei dulce sau iute, este mai mult decât suficient, iar deasupra vom presara ceapa rosie tăiata rondele (sau marunt).

De aici incolo, imaginatia nu are limite. Se poate asorta cu muștar sau usturoi zdrobit. 

Deliciul poate fi crescut și mai mult, pentru că alături de pâine și untura orice legume - ardei verzi, roșii, castraveți, ridichi - sau legume murate - varza, muraturi mixte, sfecla, castraveti murati – se potrivesc de minune.

In incheiere, vă recomand un sprit de vin alb sec, dar am constatat că si berea aluneca destul de bine împreună.