Primul avantaj evident al legumelor murate la soare este că sunt gata în doar câteva zile şi nu toată lumea vrea să aştepte până la iarnă ca să se bucure de varză murată sau de castraveciori muraţi.
În al doilea rând, legumele murate la soare sunt întotdeauna mai crocante şi fragede decât cele de peste iarnă, deoarece procesul de fermentare este mult mai rapid şi coaja nu apucă să se înmoaie.
Preparare:
Se spala bine castravetii sub jet de apa, apoi se taie capetele si se cresteaza in cruce, la ambele capete pana la jumate adancime.
Usturoiul se curata.
Ardeii iuti se taie in doua dar nu se despica de tot.
In borcanele dinainte spalate bine, se aseaza castravetii unul linga altul, dupa ce pe fundul borcanelor am pus marar si 2 catei de usturoi.
Printre castraveti adaugam alt marar si usturoi si un ardei iute.
In borcanele cu castraveti punem apa pana la gura borcanului apoi o rasturnam intr-o oala si la 1 litru de borcan se pune o lingura rasa de sare.
Punem saramura pe foc pina se incalzeste apoi a rasturnam din nou in borcan.
Deasupra punem un colt de paine, acoperim borcanul cu o farfuriuta si lasam la soare sa se mureze vreo 3 zile. Se gusta castravetii si daca nu sunt destul de acri se mai lasa o zi la soare.
Se scoate painea de deasupra.
Se pot servi apoi.Se pastreaza la rece.