Cum să faci castraveţi covăsiti sau muraţi la soare

castraveţi muraţi la soare
Primul avantaj evident al legumelor murate la soare este că sunt gata în doar câteva zile şi nu toată lumea vrea să aştepte până la iarnă ca să se bucure de varză murată sau de castraveciori muraţi.

În al doilea rând, legumele murate la soare sunt întotdeauna mai crocante şi fragede decât cele de peste iarnă, deoarece procesul de fermentare este mult mai rapid şi coaja nu apucă să se înmoaie.

Preparare:

Se spala bine castravetii sub jet de apa, apoi se taie capetele si se cresteaza in cruce, la ambele capete pana la jumate adancime.

Usturoiul se curata.

Ardeii iuti se taie in doua dar nu se despica de tot.

In borcanele dinainte spalate bine, se aseaza castravetii unul linga altul, dupa ce pe fundul borcanelor am pus marar si 2 catei de usturoi.

Printre castraveti  adaugam alt marar si usturoi si un ardei iute.

In borcanele cu castraveti punem apa pana la gura borcanului apoi o rasturnam intr-o oala si la 1 litru de borcan se pune o lingura rasa de sare. 

Punem saramura pe foc pina se incalzeste  apoi a rasturnam din nou in borcan.

Deasupra punem un colt de paine, acoperim borcanul cu o farfuriuta si lasam la soare sa se mureze vreo 3 zile. Se gusta castravetii si daca nu sunt destul de acri se mai lasa o zi la soare.
Se scoate painea de deasupra.

Se pot servi apoi.Se pastreaza la rece.

Cum să faci cea mai bună socată


Ingrediente
- 10-12 flori proaspete de soc
- 4 litri de apa
- 500 g de zahar
- 2 -3 lamai

Preparare

Florile proaspete de soc, separate de codite se pun intr-un borcan de sticla, peste care se adauga apa, lamaiile taiate felii subtiri si zaharul.
Se lasa sa se odihneasca 2 zile la soare, apoi inca 2 zile se amesteca de 3 ori pe zi cu o lingura de lemn.
Apoi se filtreaza si se toarna in sticle si se pastreaza la rece pana in momentul serviri.

Cum sa prepari sarmale perfecte - Stuffed Cabbage


reteta sarmale

INGREDIENTE SARMALE IN FOI DE VARZA MURATA:
1 – 1,5 kg. de carne de porc (gata tocata sau puteti sa o tocati voi)
1 – 1,5 kg. varza murata (sau chiar ceva mai multa, in functie de calitatea foilor)
2 – 3 cepe
50 de ml. de ulei
150 de ml. de orez 
3 foi de dafin
4-5 crengute de cimbru
1 legatura de marar verde

un ciolan afumat, bucati de costita cruda sau afumata



3-4 linguri de bulion de rosii, in cazul in care varza nu e prea acra


Sarmale




PREPARARE SARMALE IN FOI DE VARZA MURATA:

Ciorbă de fasole în pâine

Rețeta de ciorbă de fasole în pâine
Ciorbă de fasole în pâine

Pentru a servi fasolea în pâine, trebuie să pregătim pâinea. I se tăie capacul pâinii și i se scobește miezul cu ajutorul unei linguri. Nu scobiți prea mult miez, pentru că dacă rupeți coaja zeama va curge din farfuria făcută din pâine.

Dacă nu folosiți pâine de casă, ci pâine rotundă din comerț, după ce o scobiți puteți să o băgați 10-15 minute la cuptor pentru a se întări puțin.

Se pune ciorbă de fasole cu ciolan în pâine și se servește caldă, dacă se poate chiar fierbinte. Pâinea va absorbi o parte din lichid, așa că puteți aștepta 1 minut înainte de a duce fasolea la masă, astfel încât să aveți posibilitatea de a completa cu ciorbă cantitatea de lichid absorbită de pâine.

Stufat de pui

Ingrediente:

Meniul Zilei
Stufat de pui
  • 1 kg pulpe de pui superioare
  • 3 legaturi usturoi verde
  • 50 ml ulei
  • 4 legaturi ceapa verde
  • 3 linguri pasta de tomate
  • 100 ml supa de pui
  •  sare si piper dupa gust

Mod de preparare
Carnea se caleste (pe ambele parti ) cateva minute intr-o tigaie adanca .
Peste carne adaugam ceapa verde si usturoiul, taiate bastonase de 2-3 cm.
Amestecam usor apoi adaugam supa de pui, iar dupa primul clocot acoperim tigaia si lasam sa fiarba la foc mic 20 min.
Se adauga pasta de tomate si se mai lasa sa fierba inca 5-8 min (vasul acoperit).
Se potriveste de sare , piper si se mai lasa sa fiarba 2-3 min (vasul neacoperit).

Tochitură cu mămăligă

Ingrediente:
Rețetă de Tochitură cu mămăligă
Tochitură cu mămăligă
– carne de porc mai grasa 1 kg
– cimbru uscat 1 lingura rasa
– boia de ardei iute 1 lingurita (rasa sau cu varf, dupa cat de iute va place)
– boia de ardei dulce 1 lingurita
– ulei de floarea-soarelui 4 linguri
– vin alb 200 ml
– usturoi 1 capatana mare
– dafin 3 foi
– sare, piper macinat
- malai,
- muraturi

Taiati carnea de porc bucatele si incingeti uleiul intr-o tigaie mare. Prajiti afumatura (bucatele) si carnea. Cand bucatile de carne s-au rumenit pe toate partile, puneti vinul alb, dati focul mai mic si lasati-le sa se patrunda (acoperiti, eventual, tigaia). Adaugati carnatii (rondele). Dupa alte cateva minute, puneti cimbrul, dafinul si cele doua feluri de boia. Amestecati foarte bine. Daca vi se pare prea uscata tochitura, adaugati jumatate de cana de apa fierbinte. Puneti usturoiul (feliute), sare si piper macinat.
Mai lasati cateva minute, dupa care opriti focul. Serviti tochitura cu mamaliga. 
Puneti pe masa si muraturi.

Pastrama de oaie

Pastrama de oaie este o mancare de consumat toamna, cu un pahar de tulburel!

Meniul Zilei
Pastramă de oaie
 Ingrediente
carne de oaie tanara;
sare grunjoasa;
Condimente: cimbru, rozmarin, busuioc, ienibahar; boia, piper.

Mod de Preparare 
Carnea se scurge bine de sange, se spala si se usuca putin; se freaca apoi bine cu cimbru si cu celalalte condimente; se cerne bine cu sare, se pune intr-un vas, de preferinta de lemn, si se tine in saramura pe care o lasa intre 2-4 zile (mai putin daca e frig), intorcandu-se de trei ori pe zi; se atarna in vant o zi, sa se usuce putin, dar nu mult, cat sa ramana frageda; se poate si afuma; se pastreaza rulata, sa tina un pic de zeama; se frige pe carbuni, la gratar. Dar merge si cruda, cui ii place!

Ciorbă de pește

Ingrediente
ciorbă de pește
ciorbă de pește
Se poate folosi unul sau mai multe sortimente de peste Am folosit pentru aceasta ciorbita crap, somn si salau.La ciorba se foloseste si capatana si coada) 1 morcov 1 albitura 3 felii de telina 2 buc ardei gras 2 cepe 2 catei de usturoi pentru aroma sare,piper dupa gust 2 rosii 3-4 linguri cu orez. Se poate acri cu otet dupa gust leustean verde tarhon verde un galbenus de ou 

Mod de preparare

Zarzavatul se curata,se spala,se toaca cubulete,se da prin razatoare sau se taie pestisori si se pune la fiert in apa rece.Cand zarzavatul este patruns se adauga orezul ales si spalat foarte bine.

Biftec tartar

Rețetă de Biftec tartar
Biftec tartar

Ingrediente:


• 400 gr muschi de vitel
• 1 lingura mustar
• 1 ceapa rosie
•1 lingura sos Worcestersire
• 1 lingura cogniac
• 1 lingurita ulei de masline
• 1cub de unt
• 1 lingurita rasa de sare
• 1 varf de cutit de piper alb proaspat macinat
• 1galbenus de ou